Ny frisure - hvad synes du?

Min mands vilde vægttab

Jeg er simpelthen nødt til at dele mr. E’s fantastiske rejse med jer. Han er såmænd ikke rejst nogen steder rent geografisk, men han har foretaget en vægtrejse, som jeg sjældent har set magen til. På tre måneder har han formået at smide 30 kilo. 30 kilo! På tre måneder! Det vil sige 2,5 kilo pr. uge. Det er bare for vildt, synes jeg. Og faktisk helt utroligt: Hvis jeg ikke havde fulgt med på sidelinjen, ville jeg ikke tro på, at det var sket på en sund måde. Jeg ville råbe ‘NUPO-bluff!’, ‘fedtsugning!’, ‘gastric bypass!’, ‘sultekur’ eller lignende.

Men altså, nu har jeg set det ske lige foran min egen næstetip og forvandlingen er simpelthen ‘bare’ sket ved hjælp af sund mad med få kulhydrater og mange proteiner. Det vil sige: masser af grøntsager, frugt, æg, tun og kylling. Og intet ris, pasta eller brød. Så ingen hokus-pokus der. Kun ren råstyrke tilsat lidt træning. Resultatet er til at tage og føle på: En vægt, der er faldet fra 116 til 86. Et BMI-tal, der er gået fra 33,5 (stærkt overvægtig) til 24,5 (normal). En maveomkreds, der er faldet fra 123 cm til 104 cm. Og en hulans masse ekstra energi.

slankekur vægttab foredrag sundhed

I 2015, da tingene stadig gik godt og den travle livsstil endnu ikke havde sat sine spor på maven

Lad mig lige spole tiden tilbage til sidste vinter. Det var en – mildt sagt – hård tid. Mr. E er selvstændig og havde forrygende travlt med tre store kunder. Jeg var på barsel med mini E og havde masser at se til med at drive hjemmet i kombination med et kæmpe søvnunderskud. Denne travlhed havde bl.a. som bivirkning, at vi spiste hamrende usundt. Eller nok nærmere: Mr. E spiste hamrende usundt og vi andre herhjemme spiste sådan 50/50. Nok lidt for mange søde sager, lidt for få grøntsager og så videre.

Med hamrende usundt mener jeg: Nul grøntsager og nul frugt nogensinde kombineret med kridhvidt brød med tandsmør, store mængder ost, shawarma og pomfritter flere gange om ugen og ofte et par poser chips/slik i løbet af aftenen. Dertil minimale mængder vand og så et motionsniveau på et absolut minimum. Dét må og skal unægteligt gå galt – og det gjorde det da også. På to år steg vægten fra 90 til kampvægten på 116 kilo. Eller godt et kilo om måneden sneg der sig på i to fulde år. Jeg må indrømme, at det gav anledning til bekymring hos mig. Megen bekymring endda. I starten syntes jeg blot, at det var ærgerligt, at min bedre halvdel sådan spillede hasard med sit gode udseende. Til sidst gik bekymringerne over til reel frygt for hans helbred. Hvordan ville hans helbred være om bare 5 år, hvis shawarma-rouletten fik lov til at spinne videre?

vægttab sund livsstil kur protein kulhydrater kalorier

Efteråret 2017. En lang, travl sommer med opstart af virksomhed og nul ferie. Møllehjul med Nutella til morgenmad de fleste dage. En træt far, en frisk sønnike og en træt, nybagt mor bag kameraet.

‘Nej da! Mig skal du ikke være bekymret for. Jeg bliver aldrig syg. Det ligger ikke til mig.’ sagde han med stor overbevisning i stemmen. Og jeg måtte bare håbe på det bedste. Men så skete der selvfølgelig det, at manden blev vildt syg. Med hovedpine, hjertebanken, evig træthed og bare generelt ubehag. Hele december var han syg. Og det fortsatte ind i januar og februar med. Med forårets komme blev det lidt bedre. Men stadig ikke helt godt. Nogle få gange nævnte jeg det forsigtigt: ‘Tror du ikke, at det ville hjælpe, hvis du ændrede dine spisevaner lidt? Altså bare begyndte at drikke lidt mere vand og spise lidt grøntsager?’. Næh nej. Det havde ikke noget med sagen at gøre. Javel. Jamen, så lagde jeg det fra mig og accepterede tingenes tilstand: En mand, der var mere halvdød end levende. Som tog Panodiler hver dag. Som oprigtigt mente, at vi måtte holde op med at tørretumble hans trøjer, fordi de krympede af det. Pudsigt nok var det kun hans tøj, der krympede ved tumbling – ikke vi andres. Mænd, altså! 😀

overvægtig træt energi proteiner vægttab styrketræning kulhydrater kalorier kur

Januar 2018. New year, new me. Not yet. Det nye år bød på forvandling – men først senere på året. (Ps. Vores teenagers kommentar til dette billede lige nu, mens han går forbi computeren: ‘Ej, se lige babas øjne! De skriger jo 911 – help me!)

Nå, men lige som alt håb syntes at være ude, tog Fanden ved ham. Fra den ene dag til den anden lagde han sin livsstil om. Radikalt. Det var i midten af juni. Pludselig var køleskabet fyldt med vandflasker, han spiste med største fornøjelse mine salater (se yndlingssalaten her), som jeg ellers altid har været helt alene om at muntre mig med ved aftenbordet. Og yndlingschipsene med salt og peber var pludseligt persona non grata i vores hjem. Mr. E havde simpelthen fået nok af at være tung og træt. Indset, at det der kost og vand nok alligevel har indflydelse på ens helbred. Og så på baggrund af de erkendelser truffet en beslutning om, at nok er nok.

kalorier slankekur vægttab proteiner kulhudrater lowcarb

Juni 2018. Kuren er skudt i gang og man kan ane de første resultater. Sådan!

Jeg kan ikke med ord beskrive, hvilken fantastisk glæde kostomlægningen har skabt for ham – og for resten af familien. Vi har nu en mand og en far, der sprudler af energi og godt humør. Han ser mindst 10 år yngre ud. Springer ud af sengen, når han vågner. Og de gamle skjorter og trøjer, som var ‘krympet i tørretumbleren’ er nu for store til ham. Vores teenager synes nu, at det er vildt sejt at spise grøntsager. Jeg har fået en makker ved min side, når der bliver løftet vægte herhjemme i stuen. Og Panodil’er er der ikke blev købt nogen af siden før sommerferien.

kalorier slankekur vægttab kulhydrater proteiner

September 2018: En superfrisk, sej far. En lækker mand. Der er grund til smil.

Fra 116 til 86 kilo på 3 måneder. Yes, sir!

En mand, der nu for alvor er overbevist om, at det nytter noget at drikke vand og sige goodbye til chipsene 🙂

Dette blogindlæg er en hyldest til en megasej mand: Min mand. Jeg er stolt af at have så viljestærk en partner, der i dén grad kan sætte sig et mål og nå det. Og så er det en lille inspiration til alle andre mænd, der tror, at de er udødelige, at ‘rigtige mænd vejer over 100 kilo’ og at aftalen med kaninen om, at ‘jeg holder mig til mit kød og så får du dine salatblade i fred’ er ukrænkelig. Og så er det en udstrakt hånd til jer kvinder, der frygter, at jeres mænds madvaner gør jer til enker for tidligt: Vis dem den her fortælling. Det er et bevis på, at det KAN lade sig gøre. Og at det rent faktisk ikke er så tosset en idé at tænke lidt over sin livsstil. Der er vildt meget positivt at hente på den anden side. Jeg glæder mig i hvert fald dagligt over, at jeg nu har en glad, veloplagt mand, der ser super godt ud, som deler min begejstring for salatbarer og som højst sandsynligt har lagt ekstra år til sit liv 🙂

Ps. Mr. E holder kick-ass-foredrag, hvor han deler ud af sine tips til, hvordan man går fra sofakartoffel til superfit. Kender du nogen, der har lyst til at få opskriften på den vanvittige forvandling eller bare gerne vil høre om, hvordan man motiverer sig selv, så skriv til mig her på bloggen 🙂

14 kommentarer

  • Astrid

    I ER SÅ SMUKKE OG STÆRKE OG SEJE!
    Fantastisk godt gået <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Claus

    Hej Karen
    Det er sgu flot 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birgit

    Sjældent har jeg været med på sådan en rejse, som du beskriver. Hvor er det fantastisk. Jeg slugte artiklen, og jeg bøjer mig i respekt for den viljestyrke I begge to har udvist. Der er grund til at sige tillykke, og også sige: når I har klaret denne livsstilomlægning SAMTIDIG med, at I har to små børn, ja, så er to plus to nærmest syv. TILLYKKE!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Karen

      TAK 🙂 Jeg er mest forundret over, HVOR stor betydning madvaner har for ens livskvalitet. Det er det bedste ved det hele: at der er kommet meget mere overskud til at håndtere dagligdagen og livet generelt.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina

    Wow! Det er godt nok vildt. Tillykke.
    Er selv igang med forsøget, derfor lidt nysgerrig, håber det er ok?
    Er det risikabelt for helbred, med så meget tab på så kort tid?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Karen

      Tak, Karina. Jeg tror det ikke, for der har ikke været nogle problemer her, MEN! Det afhænger nok af ens helbred og psyke. Det gælder om at finde en løsning, der passer til ens temperament. Jeg har tabt mig 20 kilo, men det skete over en periode på 5 år. Det vigtigste er vel nok, at man trives og samtidig finder ind på det rette spor. Held og lykke 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonym

    Det er et sindssygt resultat, stort tillykke til jer. Jeg tager hatten af.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emir

    Tak min elskling, for den dejlige og fyldige beskrivelse og for din støtte undervejs.

    Der var noget om det der vi altid læste som børn i folkeskolen, “Du bliver hvad du spiser”. Det grinte jeg af dengang som dreng.
    Der skulle lige gå et vis antal år, før den fes ind på lystavlen:)

    Jeg føler mig som en fugl nu:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Karen

      Haha 😀 Men nu sidder det forhåbentligt fast på lystavlen for evigt. Kan vingerne bære? Ja, det kan de – nu 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hjertemennesket

    Ej hvor er det bare vildt! Imponerende!
    Det er jo et helt andet menneske nu.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny frisure - hvad synes du?